geography

Indian Geography Questions and Answers for Competitive Exams

Here are some questions and answers for different examinations. Which you can read online and download them.Geography  collection available here of high quality aimed questions for candidates, which are refined, compiled and supported by relevant explanation notes.

1.The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

1.the Palghat gap
2.the Bhorghat pass
3.the Thalgat pass
4.the Bolan pass

Answer-the Palghat gap

2.The present forest area of India, according to satellite data, is

1.increasing
2.decreasing
3.static
4.decreasing in open forest area but increasing in closed forest area

Answer-decreasing

3.The Radcliffe line is a boundary between

1.India and Pakistan
2.India and China
3.India and Myanmar
4.India and Afghanistan

Answer-India and Pakistan

4.The state having a largest area of forest cover in India is
1.Arunachal Pradesh
2.Haryana
3.Madhya Pradesh
4.Assam

Answer – Madhya Pradesh

5.The zonal soil type of peninsular India belongs to

1.red soils
2.yellow soils
3.black soils
4.older alluvium

Answer – red soils

6.Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

1.Beas, Ravi and Chenab
2.Ravi, Chenab and Jhelum
3.Sutlej, Beas and Ravi
4.Sutlej, Ravi and Jhelum

Answer – Beas, Ravi and Chenab

7.The oldest oil refinery in India is at

1.Digboi, Assam
2.Haldia, near Kolkata
3.Koyali, near Baroda
4.Noonmati, Assam

Answer – Digboi, Assam

8.Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?

1.Gandhi Sagar
2.Hirakud
3.Periyar
4.Tungabhadra

Answer – Gandhi Sagar

9.Which of the following groups accounts for over 90 per cent of India’s annual coal production?

1.Bihar, Orissa and West Bengal
2.Bihar, Orissa and Madhya Pradesh
3.Orissa, Madhya Pradesh and Tamil Nadu
4.West Bengal, Madhya Pradesh and Tamil Nadu

Answer – Bihar, Orissa and West Bengal

10.Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?

1.Coal
2.Mineral Oil
3.Natural Gas
4.Uranium

Answer – Coal

11. The scarcity or crop failure of which of the following can cause a serious edible oil crisis in India?

1.coconut
2.Groundnut
3.Linseed
4.Mustard

Answer -Groundnut

12.What is the predominant type of Indian agriculture?

1.Commercial agriculture
2.Extensive agriculture
3.plantation agriculture
4.subsistence agriculture

Answer – subsistence agriculture

13. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

1.Ganga
2.Indus
3.Brahmaputra
4.Mahanadi

Answer – Brahmaputra

14.The percentage of earth surface covered by India is

1.2.4
2.3.4
3.4.4
4.5.4

Answer – 2.4

15. The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is

1.North-eastern zone
2.North-western zone
3.Southern zone
4.None of the above

Answer – Southern zone

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *