December 4, 2016
Latest News Update

General Knowledge Indian History Hindi And English 2016 Quiz

General Knowledge Indian History Hindi And English 2016 Quiz

General Knowledge Indian History Hindi And English 2016 Quiz

General Knowledge Indian History In Hindi And English 2016 Quiz

1.The Battle of Plassey was fought in

A. 1757
B. 1782
C. 1748
D. 1764

Ans : A. 1757
    
2.The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

A. Sutlej and Beas
B. Jhelum and Chenab
C. Ravi and Chenab
D. Ganga and Yamuna

Ans : B. Jhelum and Chenab    

3.Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

A. military affairs
B. the state treasury
C. the royal household
D. the land revenue system

Ans : A. military affairs

4.Tripitakas are sacred books of

A. Buddhists
B. Hindus
C. Jains
D. None of the above

Ans : A. Buddhists

5.The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

A. Nirvana
B. Sangha
C. Buddha
D. Dhamma

Ans : A. Nirvana

6.The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by

A. Jawaharlal Nehru
B. Dadabhai Naoroji
C. R.C. Dutt
D. M.K. Gandhi

Ans : B. Dadabhai Naoroji

7.The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and

A. Robert Clive
B. Cornwallis
C. Dalhousie
D. Warren Hastings

Ans : B. Cornwallis

8.The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year

A. 1833
B. 1853
C. 1858
D. 1882

Ans : B. 1853    

9.Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?

A. Dannayaka
B. Sumanta
C. Nayaka
D. Mahanayakacharya

Ans : D. Mahanayakacharya    

10.The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in

A. Telugu
B. Sanskrit
C. Tamil
D. Kannada

Ans : A. Telugu   

Popular Topic On Rkalert

Current Affairs Gk Quiz 04 june 2016 Upsc Ssc Bank... Current Affairs Gk Quiz 04 june 2016 Upsc Ssc Bank Railway Current Affairs Gk Quiz 04 june 2016 U...


More News Like Our Facebook Page Follow On Google+ And Alert on Twitter Handle


User Also Reading...
RRB NTPC Result 2016 IBPS Clerk Recruitment Rio Olympic 2016
JobAlert Android Apps Punjabi Video
HD Video Health Tips Funny Jokes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Read All Entertainment And Education Update in Hindi